Dienes Tibor vagyok, 1967-ben születtem Budapesten.

Kereskedelmi szakközepet végeztem, majd a Közgazdasági Egyetemet Budapesten, ezután felsőfokú végzettséget szereztem turizmusból a KIT-ben.
Nagyon szeretek utazni, Európa majd’ minden országában jártam, s 3 ország kivételével bejártam a Földközi tenger medencéjében fekvő országokat is.
Másik hobbim a nyelvtanulás, az albán mellett jól beszélek lengyelül és angolul is, sajnos a német nyelvet már eléggé elfelejtettem.

Miért pont Albánia?

Anyai nagyapám ültette a bogarat a fülembe, ő az első világháborúban Albániában katonáskodott s leginkább erről szeretett mesélni. Később is mindent – ami nagyon keveset jelent – elolvastam erről az országról, ami magyarul elérhető volt.
1990-ben az Utazás kiállításon vettem észre egy kézzel írt kis plakátot a Holma standján: Utazás Albániába, természetesen rögtön jelentkeztem az első induló csoportba. Emlékszem nagyon kíváncsi voltam mi fogad ott. Egy időutazáson vettem részt, visszamentem az ötvenes évekbe: kevés autó, jelszavak az utak mentén, partizán emlékművek, dicsőségtáblák, esti korzózás – ez szerencsére azóta is megmaradt – dollárbolt és áruhiány.
Amikor befejeztem az egyetemet elhatároztam, hogy Albániával és az oda irányuló turizmussal fogok foglalkozni a továbbiakban. Ezért szereztem meg az idegenforgalmi diplomát, a szakdolgozatomat is Albánia idegenforgalmi lehetőségeiből írtam, és kezdtem el tanulni az albán nyelvet.
Akkor még létezett albán tanszéki csoport az ELTÉ-n, Schütz professzor vezetésével, aki albán tanfolyamot is tartott. A tanfolyam időpontjával ütközött egy másik elfoglaltságom, így az első óra után ott kellett hagynom. Szerencsére, mert mint később megtudtam, ott inkább irodalmat tanultak, mint közbeszédet. Én egy nálunk magyart tanuló albán diáklányt találtam – Pranverát, ami magyarul Tavaszt jelent – aki szívesen tanított engem. Vele és vőlegényével nagyon jó baráti viszonyt alakítottam ki, őnáluk vendégeskedtem 1993-as második utazásomkor is.
1994-ben a Nomad Safarinál szerveztem a buszos sátras – vadkempinges – albán utakat, majd amikor 1995-ben otthagytam az állásomat, teljes erőbedobással Albániával kezdtem foglalkozni. A Nomad Safari útjai mellett kapcsolatba kerültem a szlovák ABC Travellel, amely tengerparti nyaralást szervezett Durresbe magyar és szlovák utasoknak. Ennek a csoportnak is én voltam az idegenvezetője, s a szervezés kapcsán több albániai utazási irodával is kapcsolatba kerültem.
1995-ben májustól júliusig laktam Albániában, megtanultam a nyelvet s megismertem az országot, az embereket a szokásokat. Ekkor tanultam meg a nyelvet jól használni és szert tettem az Albániában nagyon meghatározó kapcsolatokra is.
1996-ban megszűnt a Nomad Safari, ezért saját szakállamra szerveztem két kalandtúrát, amelyek nagyon sikeresek voltak.
Sajnos 1997-ben kitört sajnálatos események miatt az utazások szervezését abba kellett hagyni. 2001-ben indítottam újra az albán élménytúrákat, igaz már másképpen mint 1994-1996 között. Így indult el 2002-ben az exkluzív terepjárós túrám, és 2004-ben a szervezett, csoportos utaztatás.
A következő években több utat is szerveztem, buszos körutazásokat pl. a Haris Travelklubnak, az Anna Touristnak, repülős és buszos utazásokat baráti társaságoknak és terepjárós országjárásokat. Ezen utazások során Albánia minden szegletébe eljutottam.
Az Albánia úti- és élménykönyvemet 2004-ben adták ki, majd átdolgoztam útikönyvvé, amelyet háromszor is kiadtak, 2008-ban, 2012-ben és 2017-ben. Az útikönyvem lengyelül is megjelent, két kiadást érve meg.
2008 óta foglalkozom magánapartmanok közvetítésével illetve szabadúszóként továbbra is dolgozom utazási irodáknak: programok összeállítását, idegenvezetést, szakértést végzek.
Az utazások szervezése mellett szívesen vállalok minden Albániához kapcsolódó munkát, ahol használni lehet a nyelv- és országismeretemet. Nyitott vagyok Albániában végzendő munkák felé is. Várom az ajánlatokat!

 

További információ és jelentkezés:

Dienes Tibor
Tel/fax: 06-1-338-22-71
email: alban@jobbkezek.hu

 

 

KörutazásokEgyéni szállásfoglalásSzolgáltatások
Friss információkOlcsó nyaralásokTéli ajánlatok
ÚtikönyvSzakértõUtazásszervezés

 


Dienes Tibor: Tel/Fax: +36-1-338-22-71, Email: alban@jobbkezek.hu