Friss információk Albániáról

- A tiranai főtér, a Szkanderbég tér sétálóterület lesz. Nagy részét már elzárták az autók elől, és megépült az elkerülő út is a tér körül. A tér alatt mélygarázs is lesz.

- A tiranai belvárosban is megnyílt egy Bunk’Art kiállítás a Belügyminisztérium alatti bunkerben. A bejárat a minisztérium mögött van egy stilizált bunkerben. A belépődíj ugyanannyi, mint a Dajtinál levő nagy Bunk’Art-nál: 500 lek.

- Vermosh felé épül az új út. Tamaráig kétsávos, szuper minőségű út vezet, onnan Vermosh felé keskenyebb az új aszfaltút. Vermosh előtt a hágón épül az út, emiatt nehéz az átjutás. Vermosh központja és a montenegrói határ között aszfaltút van.

- A Levan – Tepelene út megépült. A görög határtól Fierig jó úton közlekedhetünk. Az új út elkerüli Ballshot így Bylist is, egy rossz földúton lehet felmenni Klosba. ( De nem ott ahol az útjelző tábla írja, hanem a következő földúton )

- Készül a Boga – Theth út. Egyelőre a hágóig készül, a nyár folyamán napközben 10-17 óra között lezárják az utat. Ha kész lesz, akkor is a hágótól a faluig vezető út nehezen járható marad, csak terepjáróval!

- Vlorában készítik a promenádot a tengerparton a kikötő és a buszvégállomás között. Fel van túrva, eltűntek a partmenti éttermek és szállodák, de nagyon szép lesz ha kész lesz.

- Vasúti hírek: Megszűnt a tiranai vasútállomás, a vonatok Vorában állnak meg. Akinek van vonatjegye, azt busszal viszik Voráig a régi vasútállomástól. Pogradecig nem megy már el a vonat, csak Elbasanig. Lassan leépítik a személyszállítást.

- Átadták az új Tirana-Elbasan út nagy részét, amely a Krrabe hágó alatt egy 2,5 km-es alagúton megy át, igy most 40 perc alatt meg lehet tenni az utat. Tiranában készül a sztráda Elbasan felé, egy része már kész van, de egyelőre egy szűk utcában végződik a központ felé.

- Beratban elkészül az új autóshíd a Gorica negyed felé. A Shpirag hegyen az ENVER felirat helyén NEVER lett.

- Shkodra – Podgorica között elkészült az új út, jól járható.

- Tiranában az Elbasani úton megnyílt a TEG, Albánia legnagyobb shopping centere.

- A Durrës-Kavaja utat – ahol a legtöbb szálloda található – átépítették, lezárt kétszer kétsávos sztráda lett belőle. A szállodákhoz a tengerfelőli oldalon levő szervízúton lehet eljutni, amelyre a Durrës Plazh végénél levő felüljáró mellett lehet rámenni. Aki mégis a sztrádára jutott, az Mali i Robitnál visszafordulhat a szervízútra.

- Elkészült Shkodrában a Buna folyó hídja. Az új híd középen szétnyitható, ezért néha lezárják.

- Elkészült a Fier-Vlora közti új autósztráda, Fier után érdemes nézni a táblákat. Ugyaninnen – Levanból – indul az új út Tepelena felé.

- A Piramis – a volt Enver Hoxha múzeum – erősen lerobbant állapotban van, de még nem tudják mit kezdjenek vele.

- Milot és Fushë Kruja között egy szakaszon már autópályán utazhatunk.

- Krujában a főtértől gyalogos úttá – második bazárrá – alakították a bazárba vezető utat.

- Tiranában a Deshmoret e kombit bulváron 100 lek/óra a parkolási díj, amit a kis fehér bódénál kell fizetni. A fizetős időszak: hétköznap 8,00-20,00 között. 1-2-3 órás jegyeket lehet venni. Aki nem fizet, kerékbilincset kap.

- Apollóniában egy jeggyel lehet belépni a romvárosba és a templomba is. A jegy ára csökkent: 300 lek. A kolostor egyik épületében megnyílt a múzeum, ahol az Apollóniában talált emlékeket állították ki.

- Butrintiban kétféle jegy van: 500 lek és 700 lek. Az utóbbi a múzeum meglátogatására is jogosít.

- Phoinike felé az aszfaltút Finiq faluból indul, a romváros alatt ér véget. Belépő nem kell.

- Elbasanban a vár előtti út egyirányú lett Tirana felé, tehát a Librazhd felől érkezők bemehetnek oda.

- Durrësben az Amfiteátrum naponta 9,00-19,00 óra közt van nyitva a belépőjegy 300 lek. Ezzel a jeggyel a régészeti múzeumba is beléphetünk.

- A kiemelt múzeumok nyitvatartási ideje – pl. Onufri – nyáron 9,00 – 19,00 óra, a hét minden napján.

 

KörutazásokEgyéni szállásfoglalásSzolgáltatások
Friss információkOlcsó nyaralásokTéli ajánlatok
ÚtikönyvSzakértõUtazásszervezés

 


Dienes Tibor: Tel/Fax: +36-1-338-22-71, Email: alban@jobbkezek.hu